maanantai 21. syyskuuta 2015

Fiestas Patrias

huh mikä viikko... melkein voin sanoa, että ihan onnellisena menin tänään taas viikon tauon jälkeen kouluun. Tää loma oli kaikkea muuta kuin rentouttava, kun paikasta toiseen tuli juostua, mutta valehtelisin jos väittäisin ettei se hauskaa ollut.
Viikko sitten lauantaina meillä oli iso rotary tapaaminen kaikkien tässä piirissä eli noin 300 kilometrin säteellä asuvien vaihtarien kanssa. Me tutustuttiin toisiimme, syötiin lounasta ja käytiin sääntöjä läpi noin 50 vaihtarin voimin. Nousi matkakuume tota parin viikon edessä häämöttävää pääsiäissaarimatkaa kohden, kun tutustui matkakumppaneihin, jotka oli ihan huikeeta porukkaa! Oli tosi mukava (ja väsyttävä) päivä ja noita vois mun puolesta olla useemminkin.
Sunnuntai ja maanantai meni aikalailla laiskotellessa ja perheen kanssa olemisessa.
Tiistaina lähdinkin sitten Puente Altoon, Santiagoon, meijän piirin toisen suomalaisen vaihtarin, Alisan, luokse, mistä palasinkin sitten vasta perjantaina, Chilen itsenäisyyspäivänä takaisin. Tiistaina käveltiin vähän Alisan naapurustossa (joka oli muuten tähän maaseudunrauhaan verrattuna jotain ihan erilaista) ja illemmalla mentiin Alisan kaverille viettämään iltaa ja oli tosi mukava tavata vähän erilaista porukkaa ja ihmisiä.
P9191768 P9191721 P9191743 Keskiviikko aamuna lähdettiin Alisan host äitin kanssa paikallisille markkinoille, jotka perjaatteessa joka aamu järjestetään samassa paikassa. Normaaleille kaduille siis oli pystytetty vaan ihan hirvee määrä kojuja, joissa myytiin kaikkea mahdollista tuoreesta kalasta, kenkiin ja pesuaineisiin. Eniten se kuitenkin painoittui hedelmä ja vihannesosastolle, joita me sieltä mentiin hakemaankin. Kaikki ne hedelmät oli tosi hyvännäköisiä ja niitä oli ostamassa ihan hirvee määrä ihmisiä, mutta mietittiin siinä Alisan kanssa, että noilla hygieniatasoilla ja kojukyhäyksillä ei kyllä Suomessa ois menny mikään kaupaksi... Päivällä mentiin tuhlaamaan rahaa sitten ''pieneen'' kauppakeskukseen aika siinä lähellä ja noh... sanotaan vaan että kyllä siellä sai rahaa tuhlattua. Noh lähdettiin sitten taksilla pois sieltä kauppakeskuksesta ja kun astuttiin ulos taksista niin Alisan host äiti alkoi puhua tosi nopeesti espanjaksi maanjäristyksestä ja että heidän katu on iha kallistunut. Siinä saatiin sitten selville, että meijän ollessa taksissa oli tullut tosi iso maanjäristys, mutta autossa sitä ei tuntenut. Ooteltiin vähän aikaa sisällä, jos toinenkin tulisi ja niinhän se sitten tuli heti ja kyllä siinä suomitytöillä riemu ratkesi ja hypittiin ihan innoissaan, kun ikkunat vaan helisi. Ei se silloin tuntunut kovin isolta järistykseltä, mutta heti sen jälkeen uutisissa sanottiin että se oli ollut voimakkuudeltaan 8,3 ja suurinhan on 9... Tsunamivaroitus annettiin, ja kännykkä alkoi täyttyä paniikki viesteistä kavereilta ja host perheeltä, että ollaanko sitä kunnossa. Se järistyksen keskus oli ollut pojoisemmassa ja sitten yöllä sinne iski jonkinmoinen tsunami ja teki tosi suuria tuhoja rantakaupungeissa. Seuraavana päivänä uutisissa näytettiin jatkuvana toistona niitä tuhoja. Nyt joka päivä sen järistyksen jälkeen on ollut pieniä jälkijäristyksiä ja tänäänkin koulussa tuli yksi ja meijän piti mennä pihalle odottamaan sen loppumista. Nyt kun näkee tän ihmisten paniikin ja jatkuvan pelon noista maanjäristyksistä, niin alkaa arvostaa sitä vakaata Suomen maaperää. Alla muutama netistä löytynyt kuva.
chile-2010.jpg_825434843 015e7312-30f9-4456-a65c-5bd7879b71a6 chile-quake-8-3 Torstai aamuna lähdettiin Santiagoon hakemaan täällä asumiseen tarvittavia id kortteja. Mulla ei ollu mitään papereita tai passia mukana, mutta kuvaa siitä lapusta näyttämällä sain kun sainkin sen kortin mukaan. Santiago oli tosi hiljanen edellispäivän maanjäristyksen jäljiltä ja kaikki oli jotenkin tosi järkyttyneitä. Illalla mentiin Alisan kavein kanssa fondille, jotka järjestetään monena päivänä aina itsenäisyyspäivä viikolla. Sitä vois mun mielestä verrata suomessa kiertävään tivoliin tai tosi isoihin markkinoihin. Siellä siis oli ravintoloita, kojuja, ruokaa ja tivolilaitteita. Päivällä siellä käy paljon lapsia ja illan hämärtyessä siellä alkaa kunnon tanssit ja siellä tuli sitte tanssittua ja tutustuttua uusiin ihmisiin, niinkuin täällä kaikkien ystävällisyyden (ja Alisan blondien hiusten) takia usein tulee.
Perjantaina päivällä käytiin Santiagon isoimmissa fondissa jotka järjestetään aina isolla stadionilla. Siellä oli kojujen lisäksi jotain kisoja missä koirat juoksi jonkun kuolleen rotan perässä, sekä show jossa miehet yritti saada lehmän pysäytettyä hevosten selässä istuessa. Illalla palattiin Alisan kanssa tänne mun kotikylään ja mentiin paikallisille fondille, joissa tavattiin sitten kaikki mun kaverit.
Lauantai meni sukuloidessa kun lähdettiin tunnin ajomatkan päähän perinteiselle itsenäisyyspäivä barbequelle meijän serkuille. Tuli syötyä ja riehuttua niin paljon, että illalla vaan kömmittiin sänkyyn, eikä jaksettu enää mennä vikoihin fondiin.
Vielä viikon päätteeksi sunnuntaina, Alisan lähdön jälkeen saatiin selville, että yks meijän kolmesta koirasta on raskaana. Erikoisekshan tän jutun tekee se, että kukaan ei tiedä että milloin tää on tapahtunut, kun kaikki koirat on tyttöjä ja meidän piha ihan täysin aidattu, eikä koirat lähde ulos ikinä...
P9191765 P9191738 P9191786 Semmoinen viikko siis mulla takana. Täällä on nyt jotenkin tosi kylmä ja nyt vaan alan oottaa kesää niin kuumeisesti.
terveisiä ja haleja Suomeen
Venla


2 kommenttia:

  1. Mä varaan yhen koiravauvan!! Tuun hakemaan tammi-helmikuussa, eikö ne sillon olis jo luovutusikäisiäkin.
    Kaikki kuulostaa tosi kivalta paitsi maanjäristykset, haluun myös Chileen!
    puspus isoE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo täältä niitä saa! :D sit ku tulee lämmin nii on vielä vähän kivempaa...

      Poista